QR-code en contactloos, de twee technologieën voor mobiele betalingen

04/01/2024 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug QR-code en contactloos, de twee technologieën voor mobiele betalingen

Sinds de zomer van 2022 zijn alle zelfstandigen, artsen, handelaars en bedrijven in België verplicht om minstens één elektronische betaaloplossing aan te bieden. Eentje hiervan is een groot succes: mobiel betalen, waarbij klanten hun aankopen betalen met hun smartphone. Het is aan de handelaar om deze oplossing zelf te implementeren. Geen gemakkelijke oefening, gezien het aantal aanbieders, tarieven en aangeboden diensten. We proberen een duidelijker beeld te krijgen met twee Belgische spelers op het vlak van mobiele betalingen: Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company en Stijn Cloet, Branch General Manager bij viva.com.

QR-CODE EN CONTACTLOOS, DE TWEE TECHNOLOGIEËN VOOR MOBIELE BETALINGEN

Je hoeft dus geen portefeuille meer mee te nemen om in een winkel of online te betalen, het enige wat je nodig hebt is een smartphone. Maar hoe werkt mobiel betalen eigenlijk? In België geven consumenten de voorkeur aan twee technologieën:

  • De QR-code (Quick Response Code) is een superbarcode die alle informatie bevat die nodig is voor de betaling.  Het enige wat de klant hoeft te doen is met zijn of haar smartphone de QR-code op de sticker, het scherm van de kassa of de betaalterminal van de handelaar scannen, het bedrag al dan niet invoeren, de betaling bevestigen en dat is het. Het grote voordeel van de QR-code is dat hij zowel in de winkel als online werkt.
  • NFC staat voor Near Field Communication. Het is het contactloze principe dat wordt gebruikt voor Tap to Pay, Tap on Phone enz. Het werkt met een systeem van elektronische chips. In dit geval houdt de klant gewoon zijn of haar smartphone tegen de betaalterminal om de transactie te voltooien. Het is direct, je hoeft geen code in te voeren en geen gegevens op te geven.

DE SMARTPHONE WORDT EEN ECHTE BETAALTERMINAL

Niet alleen de klanten, maar ook de Belgische handelaars waarderen mobiel betalen. Volgens een onderzoek van Ipsos in 2022 vindt 94% van hen deze transactievorm veilig en 92% vindt hem gebruiksvriendelijk. Het enige nadeel is de prijs, die ze te hoog vinden. Het gaat hier met name om de maandelijkse kosten en de verplichting om een specifieke betaalterminal te kopen of te huren. Nathalie Vandepeute gelooft dat dit niet langer het geval is: "De technologie is enorm geëvolueerd en dat geldt ook voor de tarieven. De kleine revolutie is dat handelaars niet langer een betaalterminal hoeven te hebben om hun klanten een mobiele oplossing te kunnen bieden. QR-codes kunnen gemakkelijk worden gegenereerd met een smartphone, een tablet of een computer. Handelaars die verkopen op markten of beurzen kunnen zelfs gewoon een QR-code op een sticker afdrukken om betaald te worden. De enige kosten zijn voortaan de kosten per transactie. Het is heel transparant."

Deze vaststelling wordt gedeeld door Stijn Cloet, die uitlegt dat "de vorige generaties terminals net minicomputers waren, waarvoor voortdurend software en updates moesten worden ontwikkeld. De huidige oplossingen komen in de vorm van applicaties die kunnen worden geïnstalleerd op elk apparaat dat verbonden is met het internet, met behoud van dezelfde beveiligingsstandaarden als de klassieke terminals. De kosten worden marginaal op twee niveaus. Ten eerste zijn de kosten van betalen met een kaart lager dan de kosten voor de handelaar van andere betaalmethoden, zoals cash. Bovendien vermijdt de oplossing 'Tap To Pay On Any Device' de kosten van een terminal (aankoop/huur en maandelijkse kosten)."

IS MOBIEL BETALEN (ECHT) ESSENTIEEL VOOR HANDELAARS?

Laten we op dit punt de cijfers voor zichzelf laten spreken. In 2022, had 44% van de Belgische bevolking minstens één keer mobiel betaald in de winkel, een cijfer dat is geëxplodeerd sinds de gezondheidsbeperkingen die tijdens de coronacrisis werden ingevoerd. "We kunnen echt stellen dat de mensen mobiel betalen massaal hebben aanvaard", vat Nathalie Vandepeute samen. "En het is nog indrukwekkender in de e-commerce, aangezien meer dan 80% van de onlinebetalingen via onze oplossingen via een smartphone gebeurt. Laten we duidelijk zijn, de commerciële websites kunnen niet meer zonder."

Deze door de consumenten geïnitieerde trend moet dus worden ondersteund door de handelaars, vooral omdat, volgens Stijn Cloet, "dit koopgedrag stevig verankerd raakt in de gewoonten van de consument. Het aantal toepassingen neemt zelfs toe. We kunnen nu al alle kaarten – Bancontact, Mastercard, Visa – en Payconiq-transacties aanvaarden, evenals een groot aantal andere internationale betaalmiddelen. Dankzij de dematerialisatie van de betaalterminals aanvaarden sommige mobiele oplossingen al Bancontact-betalingen en in de toekomst zullen ze ook maaltijdcheques en ecocheques aanvaarden."

JE OPLOSSING AANPASSEN AAN JE ACTIVITEIT EN JE KLANTEN

Maar welke oplossing moet je dan kiezen? Hoewel de behoeften van een taxichauffeur, een ijsverkoper of een keten van levensmiddelenwinkels op dit gebied heel verschillend zijn, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze willen snel en veilig betaald worden. "En door zoveel mogelijk verschillende soorten consumenten", legt Nathalie Vandepeute uit. "Dat is het eerste advies dat ik zou geven: zorg ervoor dat de aangeboden oplossing geschikt is voor je huidige klanten, maar ook voor je toekomstige klanten. Voor QR-codes bijvoorbeeld wordt Payconiq by Bancontact ondersteund door vrijwel alle banken in België, een goede garantie voor alle lokale handelaars."

Een ander aandachtspunt zijn de specifieke kenmerken van je activiteit. Stijn Cloet: "Voordat je de mogelijkheden bekijkt en voor de ene of de andere betaalmethode kiest, moet je echt de tijd nemen om je eigen behoeften en je ontwikkelingsperspectieven te analyseren. Hoeveel transacties voer ik per dag uit? Zijn de ontvangen bedragen groot of klein? Ontvang ik deze bedragen in de winkel of onderweg? Wil ik ook betalingen met een kaart aanvaarden? Dit is het uitgangspunt om de juiste aanbieder te kiezen en de beste prijs te betalen voor de diensten die je echt nodig hebt. Door het feit dat elk apparaat dat is uitgerust met een NFC-lezer dankzij onze technologie een 'betaalterminal' kan worden, kunnen we onze oplossing integreren in een hele reeks bestaande tools van de handelaars: hun smartphone, maar ook hun kassaoplossing of een tablet, bijvoorbeeld. Er is een oplossing voor elk type winkel, van de meest eenvoudige tot de meest uitgebreide. We kunnen concluderen dat we vandaag 'Tap To Pay On Any Device' kunnen doen met viva.com."

Bron

Terug