Parkeerboete bedrijfswagen voortaan rechtstreeks in de brievenbus

29/11/2023 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug Parkeerboete bedrijfswagen voortaan rechtstreeks in de brievenbus

Omdat de bestuurder van een bedrijfswagen niet altijd meteen kan geïdentificeerd worden, duurt het in Vlaanderen soms enkele weken eer die bij de juiste bestemmeling terechtkomt. Daar komt nu verandering in. 

Het Vlaamse Parlement keurde deze week een voorstel van decreet goed dat de administratieve rompslomp bij het verwerken van parkeerretributies van bedrijfswagens een halt toeroept. En dat is zelfs geen slecht nieuws voor de overtreder …

Vlaamse steden en gemeenten kunnen vandaag de parkeerboete alleen opsturen naar de houder van de nummerplaat, wat in veel gevallen de leasemaatschappij is. Daar moet dan opgezocht worden wie met het voertuig rijdt, wat een ingewikkeld en tijdrovend proces is.

Toegang tot de Federale Kruispuntbank Voertuigen

Indien het decreet wordt goedgekeurd, krijgen de Vlaamse steden en gemeenten binnenkort toegang tot de Federale Kruispuntbank Voertuigen. Deze werd in 2015 opgericht in samenwerking met justitie en de federale politie. De meeste de leasingbedrijven noteren in die databank wie de zogenaamde ‘gebruikelijke bestuurder’ is van een van hun bedrijfswagens. Dat zorgt er vandaag voor dat een snelheidsovertreding direct bij de gebruikelijke bestuurder belandt, en niet bij de zogezegde nummerplaathouder, zijnde de leasingmaatschappij. Dat zal voortaan ook het geval zijn voor parkeerboetes.

Ook voordelen voor de overtreder

Hoewel niemand zit te wachten op een parkeerboete, zal het nieuwe systeem toch ook voordelen hebben voor de overtreder. Omdat het vandaag soms weken duurt eer de boete bij de juiste persoon komt, kan het zijn dat de overtreder die te laat krijgt en er al extra kosten worden aangerekend voor te late betaling. Dat zal nu niet meer het geval zijn. Ook op het vlak van privacy is dit een stap vooruit. Je werkgever hoeft immers niet per se te weten waar je die boete hebt gekregen.

Bron

Terug