Individuele Pensioentoezegging (IPT)

08/09/2023 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Hoe kun je als zelfstandig bedrijfsleider je pensioen maximaliseren? Een interessante optie is om een Individuele Pensioentoezegging (IPT) af te sluiten als aanvulling op je VAPZ.

Voor degenen die het niet weten: een IPT is een vorm van levensverzekering die voorziet in een aanvullend pensioen voor bedrijfsdirecteuren. Het is echter belangrijk om te weten dat alleen directeuren van bedrijven hiervan kunnen profiteren. Door te kiezen voor een IPT kunt u zich aanpassen aan het pensioenniveau van uw werknemers en uw belastingvoordelen maximaliseren door de twee regelingen te combineren. Bovendien kunt u uw financiële bescherming verbeteren met een aantrekkelijke aanvullende dekking.

Hoe werkt een IPT en wat zijn de kenmerken?

Elk jaar stort je een bedrag waarmee je op een fiscaal gunstige manier een aanvullend pensioen opbouwt. Je bedrijf neemt alle nodige stappen. Het betaalt de premie voor je individuele pensioentoezegging en geeft die aan in zijn belastingaangifte. Daarom wordt IPT soms vergeleken met een groepsverzekering voor werknemers, waarbij de werkgever ook de bijdragen betaalt.

Je premie wordt dan gestort in een tak 21-spaarverzekeringscontract, dat je een gegarandeerd rendement biedt. Het financiële risico van de belegging wordt volledig gedragen door de verzekeraar, niet door jou.

Wanneer kan een IPT interessant zijn voor u als directeur van een bedrijf?

Als u een bedrijfsdirecteur bent en al een VAPZ hebt afgesloten waarvoor u de volledige premie hebt betaald, kan een IPT een interessante optie zijn om uw pensioen in lijn te brengen met dat van een ambtenaar.

Door uw bestaande VAPZ te combineren met een IPT kunt u de 80%-grens bereiken. Dit betekent dat het bedrag van uw aanvullend pensioen en uw wettelijk pensioen niet hoger zal zijn dan 80% van uw inkomen tijdens uw actieve loopbaan. Dit betekent dat u de toekomst met vertrouwen tegemoet kunt zien, wetende dat u later in uw leven voldoende pensioen zult ontvangen.

Vul het tekort op je pensioen aan met betalingen met terugwerkende kracht.

Binnen je IPT heb je de mogelijkheid om inhaalbetalingen te doen, backservices genoemd, voor de jaren waarin je nog geen IPT hebt afgesloten. U kunt premies betalen die overeenkomen met uw activiteitsjaren in uw huidige onderneming en voor maximaal tien voorgaande jaren. Op die manier kunt u een eventueel tekort aan pensioen aanvullen met respect voor de 80%-grens.

Maximaliseer de fiscale voordelen van uw bedrijf met uw IPT.

Naast een VAPZ kan uw IPT u aantrekkelijke belastingvoordelen bieden. Hoewel er een belasting wordt geheven op de premies die door uw bedrijf worden betaald, kunt u hierdoor aanzienlijk belasting besparen. U kunt deze premies namelijk aftrekken als bedrijfskosten bij de berekening van de vennootschapsbelasting, wat een belastingbonus kan opleveren.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw accountant, die u kan bevestigen dat een IPT de juiste formule voor u is.

Terug