KMO’S, TIJD VOOR CIRCULAIR !

28/06/2023 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug KMO’S, TIJD VOOR CIRCULAIR !

Belgische KMO's spelen een cruciale rol in de economische groei en innovatie. Om concurrerend te blijven, moeten ze zich echter aanpassen aan een economisch model dat meer respect heeft voor de natuurlijke hulpbronnen. Daarom lanceert de FOD Economie de campagne "Tijd voor circulair". Het doel: kmo’s overtuigen om circulair te werken en hen te begeleiden in dat proces.

De circulaire economie vertegenwoordigt een nieuw economisch paradigma dat gericht is op duurzaamheid en het verminderen van de milieu-impact. KMO's, als drijvende krachten van de economie, hebben een essentiële rol te spelen in deze milieutransitie. Door de circulaire economie te omarmen, kunnen KMO's bijdragen aan het succes van de milieutransitie en tegelijkertijd hun eigen veerkracht, efficiëntie en winstgevendheid versterken.

Maar de KMO's worden vaak geconfronteerd met obstakels die hun overgang naar de circulaire economie afremmen. Een gebrek aan informatie, knowhow en methodologie vormen belangrijke belemmeringen. Om deze obstakels te overwinnen, is het cruciaal om de KMO's te helpen en te ondersteunen door hen de kennis en middelen te bieden die ze nodig hebben.

EEN ZELFEVALUATIETOOL OM DE GRAAD VAN CIRCULARITEIT TE METEN

Om de KMO's te helpen hun graad van circulariteit te meten en concrete acties te ondernemen, heeft de FOD Economie een zelfevaluatietool ontwikkeld. Door een aantal vragen te beantwoorden krijgen ze een persoonlijk advies met de meest relevante circulaire maatregelen die ze kunnen nemen.

De website https://tijdvoorcirculair.be/ staat vol met informatie en nuttige links voor KMO's, waardoor ze kunnen evolueren naar een circulair economisch model. De site bevat ook de zelfevaluatietool, een toolbox met de meeste regionale steunregelingen, nieuws over dit thema, informatie per sector en een verklarende woordenlijst. Deze inhoud zal regelmatig worden aangevuld en bijgewerkt.

KMO's, doe mee en ga de circulaire toer op !

Bron

Terug