Voordelige fiscaliteit voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor: nog 10 dagen te gaan… of is het al te laat?

20/06/2023 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug Voordelige fiscaliteit voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor: nog 10 dagen te gaan… of is het al te laat?

30 juni 2023… Je hebt nog 10 dagen om bedrijfswagens te bestellen die (gedeeltelijk) een verbrandingsmotor hebben en toch te blijven genieten van het voordelige fiscale regime. Maar wacht niet te lang. Hier leest u waarom!

We hameren al maanden op deze deadline: 30 juni 2023. Elke auto die tot en met 30 juni 2023 wordt besteld, behoudt zijn huidige fiscale en sociale status. Een voordelige status, op zijn zachtst gezegd.

Plug-in hybride: waarom bestellen vóór 1 juli 2023?

30 juni is nog maar 10 dagen te gaan! En toch kun je maar beter niet wachten met het plaatsen van bestellingen en/of het tekenen van leasecontracten. We hebben contact opgenomen met een aantal leasemaatschappijen met stevige verankering op de Belgische markt.

Ze zeggen bijna allemaal hetzelfde: klanten zijn gewaarschuwd om hun bestellingen (ruim) voor 30 juni te plaatsen. Tussen 15 en 23 juni, afhankelijk van het verhuurbedrijf. Dit is “om ons genoeg tijd te geven om de bestellingen af te ronden met de dealers”, klinkt de logische verklaring.

Hoewel ze allemaal een piek in bestellingen in de allerlaatste uren willen vermijden, zeggen ze het ook (soms halfslachtig): leasemaatschappijen zullen geen enkele bestelling weigeren en hebben zich georganiseerd om alle aanvragen te behandelen, ook die op het laatste moment. Met soms het risico dat andere vragen van fleetowners onbeantwoord blijven…

Ter herinnering: voor de FOD Financiën betekent “besteld” :

  • Bestelbon opgesteld en ondertekend vóór een datum waarop de nieuwe regels van kracht worden door de verkoper en de koper-belastingplichtige van het voertuig indien zij niet opteren voor een leasingformule;
  • Leasecontract dat vóór de datum waarop de nieuwe regels van kracht worden, is ondertekend door de lessor en de leasenemer-belastingplichtige als zij besluiten een leasecontract aan te gaan.

Mobia, de organisatie die de sectororganen FebiacRenta en Traxio verenigt, heeft het volgende te zeggen:

“Praktisch gezien betekent dit dat een bestelling die oorspronkelijk rechtstreeks tussen de verkoper en de koper van de auto werd geplaatst en na de aangegeven datum wordt omgezet in een leaseorder, niet langer onderworpen is aan de oude belastingregels. In dit verband raden we leasemaatschappijen ook aan om hun bestellingen onmiddellijk na ondertekening van het leasecontract bij de distributeur of fabrikant te plaatsen en niet te wachten op een van de genoemde ingangsdata van de nieuwe belastingregels.”

Specifiek raadt Mobia je het volgende aan om discussies met de autoriteiten te vermijden:

  • Iedereen die een PHEV wil bestellen en niet onder de 50% aftrek voor fossiel brandstofverbruik wil vallen, moet de bestelbon bij zijn verdeler of het leasecontract voor 1/1/2023 ondertekenen. De leasemaatschappij wordt ook aangeraden om de onderliggende bestelling vóór 1/1/2023 bij de verdeler of fabrikant te plaatsen.
  • Iedereen die nog een voertuig op fossiele brandstof (inclusief een PHEV) wil bestellen en wil profiteren van de huidige belastingregels, moet de bestelbon bij zijn verdeler of leasemaatschappij tekenen vóór 1/7/2023. De leasemaatschappij wordt aangeraden om de onderliggende bestelling ook voor 1/7/2023 bij de verdeler of fabrikant te plaatsen.

Bron

Terug